Норвежката асоциация за електрически коли направи интересен експеримент с участието на Tesla Model X, Mercedes-Benz EQC и Audi e-tron. Трите модела трябваше да теглят идентични по размер каравани, за да излъчат победител в своеобразната надпревара за най-ефикасен електрически автомобил.

Ето и резултатите...

Много хора все още смятат, че каравана не може да се тегли с електрически автомобил, но през 2015  Model X стана първият модел електрически автомобил с капацитет за теглене на 2267 кг.

Оттогава са пуснати още няколко електрически SUV-а с подобен капацитет на теглене, като например Mercedes-Benz EQC (1800 кг) и Audi e-tron (1800 кг). Тези превозни средства са особено популярни в Норвегия, поради което от асоциацията решиха да ги поставят на изпитание с товар от 1600 кг.

За да се уверят, че тестът е справедлив, са използвани три еднакви каравани, а самите коли са управлявани от опитни водачи. Не е изненадващо, че e-tron, който не е много ефективен за електрическа кола, се нуждаеше от 27% повече енергия, за да измине същото разстояние като Model X.

В крайна сметка от асоциацията заключват, че и трите превозни средства са подходящи за теглене на каравана, но определено Model X ще е най-добрият ви избор.

Виж още: Цената на успеха във Формула 1 в цифри. Солена е