Днес Xiaomi представи CyberDog: четирикрак робот с отворен код, предназначен за разработчици, които да „надграждат“ и да създават приложения за него. Машината, която прилича на по-силна версия на Spot на Boston Dynamics, е демонстрация на инженерното ноу-хау на Xiaomi, включително нейните собствени серво мотори.

В основата е версия на Jetson Xavier NX на NVIDIA, която е наречена най-малкият суперкомпютър в света с изкуствен интелект. От гледна точка на възможността да изпита света около себе си, CyberDog има 11 сензора по тялото си, включително сензори за докосване и ултразвук, камери и GPS, които му помагат да взаимодейства с околната среда.

Xiaomi съобщава, че тази технология е достатъчно добра, за да позволи на CyberDog да следва собственика си и да се придвижва около препятствията. Той също така е в състояние да идентифицира стойката и да проследява човешките лица, което му позволява да избира и проследява индивиди в група.

Вместо да продава това като продукт за обща продажба, компанията засега ще пусне 1000 бройки за „инженерите, роботолюбителите и феновете на Xiaomi, за да проучат заедно огромната възможност зад CyberDog“. Това ще бъде улеснено от общност с отворен код, хоствана от Xiaomi, която може да бъде последвана от изграждането на лаборатория по роботика, отваряща път за бъдещи иновации.

Разбира се, цената на CyberDog не е никак ниска и онези, които желаят да се включат, ще трябва да платят 9999 юана, или около 1540 долара, за да получат един четирикрак робот за себе си.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)