Южнокорейските политици обмислят да затворят всички местни платформи за обмяна на криптовалути. Сеул е поредното правителство, което започва да взима различни мерки за ограничаване или регулиране на дигиталните валути. Новината подсили за кратко спада на цените на двете основни криптовалути – биткойн (bitcoin) и Ethereum, като с напредване на деня стойностите тръгнаха отново нагоре.

Други големи икономики като САЩ и Германия също обмислят различни мерки за изграждане правна рамка, която да въведе някакви правила при търгуването и използването на криптовалутите. Основните опасения сред големите западни държави е, че финансови инструменти като биткойните например могат и се използват за пране на пари и други престъпления.

Двата варианта на Сеул

„Правителството обмисля два варианта затваряне на всички дигитални платформи за обмяна на виртуални валути или само на тези, които нарушават закона“, обяви председателят на финансовия регулатор на Южна Корея, цитиран от Reuters. Отделно управителят на централната банка на страна Bank of Korea допълни, че „криптовалутите не са легални валути и не могат да се използват като такива в момента“.

Индикациите за по-стриктни регулации и дори забрана на виртуалните валути в Южна Корея се появиха още през миналата седмица. Тогава южнокорейският правосъден министър загатна, че правителството в Сеул подготвя законова рамка в тази насока.

Причината все още да няма директни действия от страна на Южна Корея са поляризираните мнения в парламента по действията срещу криптовалутите. Затова се говори и за два варианта, като единият е краен, докато другият е по-компромисен.

Колебание и ръст на цените

Несигурното бъдеще на криптовалутите в Южна Корея, както и поредните мерки на Китай срещу тях повлече стойността на основните виртуални валути през последните няколко дни. Цената на биткойн днес сутринта беше 10 870 долара според Coindesk и 10 960 долара по данни на Coinmarketcap. Това е значително обезценяване спрямо стойностите от около 14 хил. долара в началото на седмицата, както и спрямо пика през декември. Тогава биткойн достигна цена от 19 873 долара, което беше пикът на огромния и рязък ръст на стойността на популярната криптовалута във втората половина на 2017 г. Подобна е ситуацията и с другата популярна виртуална валута – Ethereum. Цената ѝ падна днес до 986 долара (Coindesk) и 973 долара (Coinmarketcap), като в началото на седмицата беше на стойности над 1300 долара. С напредване на деня обаче се забеляза ръст и тръгване към стабилизация на двете валути независимо от новината за потенциалните регулации в Южна Корея. Към 11:30 часа българско време биткойн и Ethereum тръгнаха стремглаво нагоре. Цената на първата надмина 11 хил. долара, докато на втората - хиляда долара.  

Bitcoin price 2018

Ethereum price 2018