Възходът на криптовалутите през последната една година беше основен повод за надежда сред различен кръг от хора, че времето на традиционните пари е отминало. След месеци на бурен възход за първи път основните представители на тези дигитални валути се сринаха с двуцифрени темпове. Цената на биткойна (bitcoin) се понижи с 15% и падна под 12 хил. долара за брой, докато спадът на Etherium е по-рязък - 20%, и в момента бройката се търгува за малко над 1000 долара. Трета популярна криптовалута Ripple отчете най-висок спад от 33% до 1.23 долара, показват даните на Coinmarketcap.  

Най-ниската стойност на биткойна днес беше 11 182 долара, след което се стабилизира до малко над 12 хил. долара, показват данните на Coindesk. За първи път цената на най-популярната криптовалута е под 12 хил. долара от 4 декември насам, както и тя се обезцени значително от върха от 19 783 долара, достигнат на 17 декември миналата година.

Причината за резкия спад все още не е напълно обяснена, но той се свързва най-вече с надигналите се сигнали за потенциални забрани на криптовалутите на различни големи пазари. Китай забрани вчера обмяната на биткойни в страната, както и първичните монетни предлагания (ICO). Това не е първото действие на китайските власти срещу биткойн, както и плановете на правителството евентуално да пусне собствена криптовалута правят този ход предсказуем. Индикации за такава забрана има и от Южна Корея, но все още властите в Сеул не са предприели конкретни мерки.