За първи път астрономите са свидетели на раждането на супер плътен обект извън нашата галактика - раждането на черна дупка, или колапса на звезда в реално време. Досега сме виждали само тези обекти много години след като са били създадени. Но сега можем да изучаваме това творение в ранните му дни, което ни дава ново разбиране за това, как изглеждат тези мистериозни феномени, когато те възникнат.

Откритието, наречено „Кравата“, дойде като възхитителна изненада по време на рутинен преглед на нощното небе. Миналата година група астрономи, използващи двойните телескопи на обсерваторията "Кек" в Хавай, търсеха т.нар. транзиенти - астрономически експлозии, които внезапно се появяват със светкавица в небето и след това изчезват. На 17 юни се появила невероятно светла експлозия и само за два дни вече тялото достигнало ярък блясък. Резултатът е звездно събитие от 10 до 100 пъти по-светло от средната звездна експлозия или свръхнова.

В началото астрономите били озадачени, защото обикновено те никога не виждат свръхновите толкова ярко. Но при внимателно разглеждане осъзнали, че имат нещо специално насреща си. Излъчването от ядрото на този взрив блести през целия материал, който е изхвърлен по време на експлозията, разкривайки нещо невероятно плътно, което обикновено не можем да видим.

Звездните експлозии по идея създават гигантски мехурчета от материал около тях, блокирайки всичко, което е вътре, от нашия поглед. Този път обаче астрономите всъщност успяват да получат сигнал дълбоко от вътрешността на взрива.

“Обикновено в свръхнова образуваният компактен обект е скрит. Това е необичайно събитие, което е наистина вълнуващо", казва Дънкан Браун, професор по физика в Университета в Сиракуза и изследовател на гравитационни вълни, който не участва в изследването.

Твърде рано е да се каже дали експлозията е довела до черна дупка. Възможно е тя да е формирала един вид звезден труп, известен като неутронна звезда, която също е изключително гъста. Добрата новина е, че сега я намерихме и можем да продължим да наблюдаваме как тя се развива - нещо, което не сме могли да направим преди. Тези промени във възникването могат да помогнат да се преоформят теориите ни за това, какво се случва с черните дупки и неутронните звезди веднага след като са създадени.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards