За пръв път в историята астрономи успяха да уловят на снимка планета в самото ѝ зараждане. Става дума за оранжево джудже на около 370 светлинни години от Земята, орбитиращо около звезда на име PDS 70. Самото планетарно тяло се казва PDS 70b. При формирането си звездите имат в орбитата си прах, скала и газове, които постепенно с въртенето започват да се сближават и накрая формират планета. Астрономите твърдят, че заснемането на PDS 70b е първото успешно улавяне на изображение на това събитие с помощта на инструмента SPHERE на телескопа Very Large Telescopе.

Планетата е с достатъчно ниска яркост, за да бъде наблюдавана с телескоп коронограф, макар и с допълнителни филтри, които да блокират частично вълните светлина, за да се види цялостната форма. Инструментът елиминира светлината, идваща от звездата, затова тя изглежда като черна сфера, а светлата точка вдясно е формиращата се планета.

Установено е, че планетата е с маса няколко пъти по-голяма от тази на Юпитер, прави пълна обиколка около звездата си за 120 земни години, а температурата ѝ е около 1200 градуса по Келвин. Това е много по-висока температура от всяка една планета в нашата Слънчева система – за сравнение Венера, считана за най-горещата, е 737 градуса по Келвин. Със сигурност PDS 70b не е обитаема, което е истина за повечето екзопланети, но откриването ѝ е важно, защото през процеса си на формиране тя може да бъде наблюдавана  и изучавана като част от планетарната наука, особено за ранните стадии на планетите, за които все още знаем много малко. Две изследвания за новооткритата планета вече са публикувани тук и тук.