Потенциалът на генната терапия е огромен, но Световната антидопингова агенция се притеснява, че тя може да разшири лимита на човешката сила и издръжливост отвъд разумните граници.

В резултат регулаторът официално добави генното инженерство в черния си списък на забранени субстанции и методи за подобрение на представянето. От догодина забраната вече включва "генетично редактиращи агенти, които променят човешкия геном или регулацията на гените".

Решението е реакция и срещу проведени наскоро експерименти, с които екипи в САЩ и Китай са успели да “ремонтират” гени в човешки ембриони с цел отстраняване на наследствени заболявания. Макар че има години до внедряването им в медицинската практика, те дават както надежда, така и будят опасения.

През лятото учени от Университета на Орегон за здравеопазване и науки обявиха, че за първи път са използвали обещаващата технология за генно редактиране CRISPR-Cas9 за замяна на ген, причиняващ потенциално смъртоносното сърдечно заболяване хипертрофична кардиомиопатия.

През септември пък китайски учени обявиха, че са извършили прецизна “химическа операция” на човешки ембрион, с която за първи път в света е отстранена наследствена болест.