Учени от университета във Флорида разработиха нова генна терапия, която показва обещаващи резултати в борбата срещу множествената склероза (МС) и парализата. Техниката е изпробвана само с мишки, но проведената терапия е дала много голям ефект в предотвратяването на развитието на болестта в животните – а при тези, които вече са проявявали симптоми, те са изчезнали.

МС е инвалидизираща, имунологична болест, която кара имунната система на тялото да атакува миелина – тъканта, която обвива и защитава нервите. След увреждането му оголените нерви започват буквално да „дават на късо“ и така човек започва да страда от проблеми със зрението, подвижността и контрола над моторните функции. Досегашни изследвания на потенциални лечения включваха опит за блокиране на протеините, които причиняват възпаление в тялото или цялостно пренастройване на имунната система, но без успех.

 

Новата терапия се фокусира върху Т клетките, които атакуват миелина – учените създават специален ген, който се съчетава с обезвреден, неактивен вирус. Генът се вкарва в черния дроб на мишките и започва да произвежда генетични кодове на протеин, наречен миелинов олигодендроцитен гликопротеин. Тъй като черният дроб играе важна роля в изграждането на имунитет, протеинът увеличава производството на регулиращи Т клетки и потиска атаката върху имунната система.

В първия кръг експерименти учените са открили, че терапията е много ефективна в лечението на експерименталния автоимунен енцефаломиелит (това е заболяването в мишките, което най-много наподобява МС). Всички тествани мишки са излекувани от болестта, а дори тези, които са я имали в организма си, след лечението не са я развили. Цялото изследване можете да намерите тук.