Изследователи, работещи заедно в Харвард и Масачузетския технологичен институт, са разработили ново мастило за татуировки, което е в състояние да следи здравето и да променя цвета си, за да индикира за медицински проблеми.

Мастилото може да промени цвета си, ако човекът се е дехидратирал или ако нивото на кръвната му захар се е покачило. Мастилата, използвани за тези татуировки, са биосензитивни и тяхната цел е да се слее това древно изкуство с медицинската превенция.

Учените казват, че настоящите носими устройства за наблюдение на медицински показатели не се интегрират добре с тялото. Тези устройства също така имат кратък живот на батерията и се нуждаят от безжична свързаност. Но при татуировките с биосензитивно мастило тези недостатъци липсват. Проектът се нарича Dermal Abyss и тестовете показват, че той е ефикасен.

Екипът все още работи по-подобряване на концепцията, за да стабилизират мастилото, така че то да не избледнява и да не се разпространява в околните тъкани. Тези проблеми трябва да бъдат решени, преди иновативното мастило за татуировки да може да се използва за медицински нужди.

Татуировките с биосензитивно мастило могат да бъдат дълготрайни за хронични заболявания или временни за краткотраен мониторинг.

Мастилото може да бъде и невидимо за тези, които не искат да виждат нещо върху кожата си. Тези невидими мастила могат да се видят само при определена светлина.

 

Оцени:
Рейтинг: 3
Още от HiEnd

Учени смятат, че продължителността на живота може да е безкрайна

43 | 10.12.2017