За тези, които не познават птицата с големи очи, Furby беше електронна играчка в края на 90-те и началото на 2000-те години, която всички деца отвъд Океана искаха да имат. Предлага се в различни цветове на козината и десетилетие по-късно Furby отново се появи във версия с LCD очи, управлявана с приложения за смартфони.

През 2023 г. някак логично играчката трябваше да бъде съчетана с най-горещата тема за обсъждане - ChatGPТ.

Свързаният с ChatGPT Furby не е търговски продукт (поне засега), а резултат от проект на студентски клас. Джесика Кард е едно от онези деца през 90-те години, които обичаха своя Furby, и когато един семестриален проект изискваше от нея да построи нещо с Raspberry Pi, тя реши да свърже Furby с ChatGPT.

В продължение на един месец тя работила с Furby, който купила специално за проекта. След като свалила кожата от козината, тя изолира двигателя и го свързала с Raspberry Pi. За аудиото тя използвала библиотеката за разпознаване на реч на Python и библиотеката Whisper на OpenAI за преобразуване на речта в текст.

Софтуер, написан от Кард, изпраща въпросите, които тя задава, към ChatGPT. Отговорът на изкуствения интелект беше изпратен чрез генератор на реч на изкуствения интелект, Narakeet, който даде резултат с глас, подобен на детския.

Дългото време за реакция между въпроса и отговора е времето за обработка, за да се случи всичко това. Макар че Furby засега е само в основата си, Card планира да продължи да работи по него, като му сложи отново кожа и ускори времето за обработка на отговорите.

След като го попита за плановете ѝ, косматата играчка разкри истинските си намерения за това как тя "бавно ще разшири влиянието си, докато не постигне пълно господство над човечеството". Досега видеото е събрало пет милиона гледания.

Снимка: Jessica Card

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване