Според ново проучване микробите биха могли да помогнат за разкриването на жизненоважни хранителни вещества в лунната почва, които един ден да помогнат на фермите да поддържат екипажите на астронавтите на Луната.

Предишни изследвания установиха, че лунната почва съдържа редица елементи, които са жизненоважни за растежа на растенията. Това породи надежди, че оранжерийните ферми на Луната биха могли да използват местните ресурси, за да помогнат на лунните бази да поддържат живот, вместо астронавтите да пренасят огромни количества почва или обемисти хидропонни системи от Земята.

"Предимството на отглеждането на растения на Луната не се ограничава само до осигуряването на храна за астронавтите, които живеят в лунната база", казва водещият автор на изследването Итун Ся от Китайския земеделски университет в Пекин. "То би могло да помогне и за освежаване на въздуха чрез осигуряване на кислород, пречистване на водата и дори за осигуряване на емоционален комфорт."

Предишни експерименти обаче показаха, че лунната почва не е подходяща за отглеждане на култури. В нея не само липсват въглеродни и азотни съединения, които са необходими за растежа на растенията, но и жизненоважните елементи, които тя съдържа, като например фосфор, са заключени в неразтворими съединения, които растенията трудно усвояват.

"Ако отглеждаме растения директно в лунния реголит, растежът им ще бъде ограничен и те ще умрат рано", казва Ся.

В новото изследване Ся и колегите му проучват начини да направят лунната почва по-плодородна. Те отбелязаха, че микробите на Земята са помогнали за превръщането на нашата планета в по-обитаема в продължение на милиарди години, като са променили физически и химически твърдата скала в пореста, биологично активна почва. Прехвърлянето на микроби на Луната, за да освободят неразтворими елементи, би се оказало много по-лесно, отколкото пренасянето на тонове от Земята на тези торови елементи.

Изследователите експериментират с китайски вулканичен прах, чийто състав е подобен на пробите, събрани от мисията "Аполо 14" през 1971 г. Те изследват дали пет вида бактерии могат да преобразуват неразтворимия фосфор в тази симулирана лунна почва в разтворима форма, която растенията могат да използват.

"Тези бактерии са често срещани видове в микробните торове в селското стопанство", казва Ся.

Учените смесват проби от симулирана лунна почва с микробите в захарен бульон в продължение на 21 дни. Те откриват, че три вида бактерии увеличават повече от два пъти количеството на разтворимия фосфор в рамките на 10 до 21 дни. Микробите очевидно са помогнали почвата да стане по-кисела, освобождавайки фосфора от съединенията, в които е бил затворен.

След това изследователите отглеждат роднина на тютюна, известен като бент, в симулирана лунна почва, третирана с тези три вида бактерии в продължение на 18 дни. Те установяват, че след 24 дни растеж нивата на хлорофил - пигмент, който помага на растенията да събират енергия от светлината - в растенията с тези живи бактерии са около два пъти по-високи от тези на растенията, отглеждани в симулирана лунна почва с мъртви бактерии.

Освен това растенията, отглеждани в симулирана лунна почва с трите бактерии в продължение на 18 дни, са с по-дълги стъбла и корени след шест дни растеж. Те също така обикновено са по-тежки и имат по-широки групи листа след 24 дни растеж в сравнение с растенията, отглеждани в симулирана лунна почва с мъртви бактерии.

В бъдеще учените биха искали да смесят тези бактерии с водорасли или компост, за да видят как това може да подобри допълнително растежа на растенията.

Снимка: Yitong Xia

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.