В наскоро публикувания план за това, как NASA ще се освободи от Международната космическа станция, не се споменава нищо за запазването на исторически значими компоненти от орбиталния комплекс. Но това не е просто пропуск от доклад: Космическата агенция казва, че няма текущи планове да връща потенциални артефакти на Земята.

Докладът за прехода на Международната космическа станция, който NASA публикува на уебсайта си, очертава бюджета и логистиката, необходими за безопасно деорбитиране на космическата станция, обхващаща цяло футболно игрище, като я насочва към контролирано, но разрушително повторно влизане в земната атмосфера над необитаем район на Южния Тихи океан. Всички оцелели части биха паднали и потънали около „Точка Немо“: регион, традиционно използван за изхвърляне на космически кораби, като се има предвид, че е най-отдалеченият от всяка земя.

Докладът, който предполага края на живота на космическата станция през 2030 г., също обяснява какво NASA иска да направи с комплекса през годините, които остават. Целите включват извършване на научни изследвания, разширяване на процъфтяващата търговска космическа индустрия и осигуряване на международно сътрудничество. Друга мисия, която NASA озаглавява „Вдъхновение на човечеството“, призовава за ангажиране на обществеността „чрез различни платформи, за да се комуникират ценностите, които [МКС] носи на нацията и света“.

Тази последна цел обаче изглежда приключва, когато космическата станция срещне своя край. В документа не се казва нищо за спасяването на части от МКС като музейни артефакти, които могат да продължат да вдъхновяват обществеността още много десетилетия напред, далеч отвъд живота на самата станция.

„В програмата на Международната космическа станция не е имало обсъждане за връщане на артикули само за показване“, се казва в изявление на NASA. „Понастоящем не е заделян багаж за връщане за предстоящи товарни полети, тъй като оставаме фокусирани върху максимално използване на Международната космическа станция.“

„Всяко решение за връщане на артефакти от [космическата станция] ще се случи на по-късна дата въз основа на всяко налично товарно пространство, тъй като ще дадем приоритет на връщането на науката“, заключава изявлението.

Отговорът на NASA предполага, че историческото опазване не е един от нейните приоритети въпреки преходния доклад, който изброява науката и вдъхновението като еднакво важни цели. Това също така означава, че всички бъдещи решения, взети за запазване на артикули, ще бъдат опортюнистични, идващи само след задоволяване на другите нужди на програмата.

При подготовката на плана за преход NASA прогнозира необходимия бюджет за няколко товарни превозни средства, за да извършат безопасното извеждане от орбита на космическата станция. Агенцията обаче не обърна подобно внимание на използването на други кораби за доставка за връщане на исторически значими или представителни части на Земята.

Снимка: NASA

Виж ощеНова технология може да ни позволи да обикаляме планетата с невиждани скорости