Google разкри, че е получила 2.4 милиона искания за т.нар. право да бъдеш забравен, което важи на територията на Европа. 43 процента от тях са били уважени от интернет гиганта.

Новите данни са от редовния отчет по прозрачността на компанията.

В последно време защитата на лични данни е една от водещите теми в сферата на модерните технологии. Именно за да се гарантира високо ниво на защита на всички физически лица, чиито лични данни подлежат на обработка, Европейският съюз прие регламент през 2016 г., една от точките в който е „правото да бъдеш забравен“ (Right to be forgotten).

В свое решение от май 2014 Съдът на Европейския съюз постанови, че извършваните дейности от търсачки като Google представляват обработка на лични данни, която може да засегне значително основните права на личен живот и на защита на личните данни, тъй като улеснява потребителите в изграждането на подробен профил на съответното лице.

Между май 2014 г. и февруари 2018 г. Google е получила над 654 000 отделни запитвания, които са свързани с премахването на над 2.43 милиона страници. 43 процента от тези страници са били премахнати - процент, който остава сравнително непроменен спрямо предишните отчети по прозрачността на компанията.

89 процента от заявките са от частни лица, а 11 процента от категория „други“, което може да включва компании, политици и известни личности. Свързаните с престъпления заявки са 8 процента от всичките.

Тагове: