През декември 2018 г. Epic Games изненада мнозина в гейм индустрията, когато обяви, а след това и пусна Epic Games Store. Магазинът за дигитални игри за персонални компютри предлагаше редица функции, предназначени да бъдат от полза както за геймърите на персонални компютри, така и за разработчиците на игри. Те включваха седмично предлагане на безплатни игри за потребителите и 88% от приходите на дадени заглавия, закупени от магазина за разработчиците.

Изминаха почти пет години и въпреки че през този период Epic Games Store отбеляза голям растеж, той също така не спечели никакви пари от това начинание. Това твърди ръководителят на Epic Games Store Стив Алисън в рамките на съдебните си показания по време на първия ден от съдебния процес между Epic и Google относно политиките на тази компания за Play Store.

Както съобщава The Verge, Алисън заяви в съда, че магазинът Epic Games Store все още не е печеливш след почти пет години. Алисън изтъква, че целта на магазина в момента е растеж. Това обаче все още не е добра новина за предприятие, което се е постарало да се конкурира с други дигитални магазини -  с изключително успешния магазин Steam на Valve в частност.

Само през последната година Epic добави поддръжка за самостоятелно публикуване на игри от разработчици за магазина. Тя дори предложи на разработчиците 100% от приходите от техните игри през първите шест месеца в магазина както за нови ексклузивни игри, така и за игри, които са били пуснати преди това в Steam и други магазини.

Магазинът на Epic Games продължава да предлага не само поне една нова игра безплатно всяка седмица, но и програма за награди, която дава на геймърите 5% обратно от покупките им, които те могат да използват за закупуване на игри на по-късен етап.

Въпреки това, тъй като магазинът губи пари, откакто е стартирал, трябва да се запитаме колко дълго Epic ще продължи да управлява тази част от бизнеса си в сегашния му вид. По-рано тази година компанията вече пристъпи към масово уволнение на 16% от служителите си поради финансови проблеми.

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck

 

Тагове: