От Bing Chat до Microsoft Copilot Microsoft намира всевъзможни начини да внедри генеративен изкуствен интелект в своите продукти. А следващото място, където може да го откриете, е в бъдещите заглавия за Xbox.

Според The Verge Microsoft току-що е сключила партньорство с Inworld AI. Inworld AI е най-известна с работата си по генерирането на NPC-та с изкуствен интелект. Съобщава се, че технологичният гигант планира да използва Inworld AI за създаване на инструменти, които разработчиците на Xbox могат да използват за създаване на герои, истории и куестове, генерирани от изкуствен интелект.

Тези инструменти ще включват AI design copilot и AI character engine. Алгоритъмът изглежда ще помага при писането на сценарии и диалози, докато енджинът за персонажи може да се използва за генериране на истории, куестове и диалози.

На уебсайта на Inworld се твърди, че енджинът за персонажи е способен да предостави на NPC "неписани диалози, емоционално богати изпълнения и контекстуална осведоменост". Компанията също така твърди, че нейната технология може да даде на играта "безкрайна преиграваемост". Казано по-просто, тези персонажи ще имат способността да отговарят на играча, както чатбот отговаря на въведени запитвания.

Въпреки че Microsoft въвежда инструментите на Inworld в Xbox, изглежда, че последната дума ще бъде на разработчиците. В публикацията се казва, че Microsoft предлага инструментите с изкуствен интелект само като опция.

Подобно на Microsoft 365 Copilot, инструментите са предназначени само за помощ, ако разработчикът има желание да ги използва. Независимо от намеренията обаче играчите може да сметнат използването на тези инструменти за противоречиво. The Finals, предстоящ шутър от първо лице, който проведе отворена бета-версия, приключила вчера, наскоро трябваше да се защитава, след като беше установено, че играта използва гласове, генерирани от изкуствен интелект. Това е свързано и със страховете, които профсъюзните организации на актьорите WGA и SAG-AFTRA повдигнаха.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft наистина не иска да използвате вашия фалшив Xbox контролер