Citizen обяви най-новите си смарт часовници CZ Smart, които разполагат с вграден AI „самостоятелен съветник“, съобщиха от компанията. Новото собствено приложение YouQ е създадено с IBM Watson Studio и използва технологията на NASA, за да покаже на потребителя кога е най-бдителен или уморен, за да „максимизира своя ежедневен потенциал“, каза компанията.

Интригуващата идея е, че приложението YouQ на CZ Smart използва невронните мрежи на IBM Watson, за да научи „хронотипа“ на потребителя (предпочитаното време на сън и събуждане) за период от седем до десет дни, като обработва данни за съня и „резултати за предупреждение“. Последните се генерират от специално проектиран тест за монитор за предупреждение, който е потребителска версия на теста PVT+ на NASA, създаден в лабораторията за противодействие на умората на изследователския център „Еймс“. Тестовете са „кратки, игрови и могат да се правят ежедневно за измерване на бдителността на потребителя“ според Citizen.

Използвайки тези данни, приложението YouQ може да научи вашите уникални ритми и навици. Оттам то създава динамичен модел на разпознаване, за да препоръча Power Fixes, или действия и дейности, които да помогнат на потребителя да намали ефектите от умората, да подобри бдителността и да насърчи по-добрите си навици. С течение на времето това може да увеличи персонализацията и вероятно ефективността на Power Fixes за всеки човек.

Новата технология е налична само за новите часовници CZ Smart от второ поколение (първото поколение стартира през 2020 г., а компанията също така има CZ Smart Hybrid гама). Предлагат се в 44 мм спортни и 41 мм ежедневни модели, с мрежести гривни, връзки и силиконови каишки. Технологично те предлагат 1.3-инчови AMOLED дисплеи, процесор Snapdragon Wear 4100+ с 8 GB място за съхранение и разполагат с 24+ часа живот на батерията с „по-бързо зареждане“.

По отношение на сензорите получавате жироскоп, алтиметър, барометър, акселерометър, сензор за сърдечен ритъм и SP02 сензор за околна светлина. Джаджата се предлага предварително заредена с приложението YouQ wellness, Strava, Spoitfy, YouTube Music и Amazon Alexa. Предполага се, че има собствена операционна система и работи с устройства iPhone или Android.

Предишният модел използваше Wear OS и беше изграден в партньорство с Fossil, но Citizen не уточни операционната система за текущия модел. Джаджите ще бъдат пуснати в продажба през март 2023 г. в САЩ, като цените ще пристигнат на по-късна дата. Текущият CZ Smart струва 395 долара при стартирането си.

Снимка: Citizen

Виж още: Това менте на Apple Watch Ultra ще ви струва жълти стотинки