Независимо дали го обичате, или мразите, YouTube си остава най-добрата платформа за видео в интернет. Това е едно от абсолютно необходимите приложения за Android, които трябва да имате на смартфона си. Но с голямата сила идва и голямата отговорност, а суперпопулярността на YouTube означава, че тя е и една от първите цели на злонамерените потребители, които искат да се възползват от платформата. YouTube трябва да остане крачка напред и затова обяви нови насоки за съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, като се очаква промените да бъдат въведени през следващите месеци.

Скоро YouTube ще изиска от създателите на съдържание в платформата си да разкрият дали видеоклипът им включва реалистично, но променено или синтетично съдържание, създадено с инструменти на изкуствения интелект. Например това може да бъде видеоклип, генериран от изкуствен интелект, който реалистично изобразява събитие, което никога не се е случило, или съдържание, показващо, че някой казва или прави нещо, което всъщност не е автентично. Основното правило е, че потребителите не бива да бъдат подвеждани, като се използва силата на ИИ.

Създателите, които постоянно избират да не разкриват тази информация, могат да бъдат подложени на "премахване на съдържание, временно отстраняване от партньорската програма на YouTube или други санкции".

Промените все още не са въведени и YouTube заявява, че ще работи със създателите, за да се увери, че те разбират новите изисквания.

След въвеждането на изискванията за оповестяване YouTube ще добави етикет в панела с описание на видеоклипа, който ще указва, че видеоклипът съдържа променено или синтетично съдържание. За някои чувствителни теми ще има по-ясен етикет.

Освен това, ако видеоклипът нарушава Насоките за общността на YouTube, той все още може да бъде премахнат, независимо дали правилно е обозначен като съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Съдържанието, създадено от продуктите и функциите на генеративния изкуствен интелект на YouTube, също ще бъде ясно обозначено като променено или синтетично.

Също така ще можете да поискате премахване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект

YouTube също така ще даде възможност да поискате премахването на генерирано от изкуствен интелект или "друго синтетично или променено съдържание", което симулира лице, което може да бъде идентифицирано, включително неговото лице или глас, като използвате процеса за искане на поверителност на платформата. Не цялото съдържание ще бъде премахнато от YouTube, но ще имате поне някаква възможност за защита.

Това обаче е краят на дублажите с изкуствен интелект

Музикалните партньори също ще могат да поискат премахване на музикално съдържание, генерирано от ИИ, което имитира уникалния глас на даден изпълнител, който пее или рапира.

Любопитно е, че миналия месец се говореше, че YouTube работи по инструмент за аудиоимитация, задвижван от ИИ (известен още като функция за клониране на глас), който би помогнал на потребителите да пеят като любимите си музиканти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерти вече се затрудняват да преценят кое съдържание е изкуствено и кое - не