AI асистент в стил ChatGPT, разработен от Microsoft и вграден в офис приложения  компанията, ще стане достъпен за всички от 1 ноември след изпитания. Microsoft 365 Copilot може да обобщава срещи, проведени в Teams, за всеки, който реши да не присъства. Той може също да изготвя чернови на имейли, да създава текстови документи, графики в електронни таблици и да представя определени моменти в презентации на Powerpoint.

Microsoft заявява, че се надява инструментът да елиминира "тежката работа", но някои се притесняват, че технология като тази ще замени служителите. Съществуват също така опасения, че това може да направи бизнеса опасно зависим от помощта, задвижвана от ИИ.

Както винаги, съществува опасност да не може да се разграничи генерираното от потребители съдържание пред такова, генерирано от AI. Както европейските, така и китайските разпоредби за ИИ гласят, че потребителите трябва да знаят дали взаимодействат с изкуствен интелект или не.

Колет Сталбаумер, ръководител на Microsoft 365, споменава, че зависи от лицето, използващо Copilot, да изясни това.

„Това е инструмент и хората носят отговорност, като го използват“, каза тя. „Може да не ви казвам, когато ви изпращам този отговор, че използвах ИИ асистент, за да ми помогне да го генерирам. Но човекът винаги има участие и винаги контролира.“

Въпреки това ЕС заявява, че фирмите, които разработват инструменти за ИИ, трябва да гарантират, че те се използват отговорно.

Copilot ще струва 30 долара на месец, като няма да работи офлайн.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft представи 7 ТВ сторидж, който може да издържи 10 000 години