Pimax е марка, известна с производството на висококачествени VR шлемове с масивни зрителни полета и току-що обяви едно от най-амбициозните си продуктови издания досега. Обикновено Pimax се придържа към VR сегмента, но новият Pimax Portal изглежда е някаква преносима машина, подобна на Steam Deck, способна на AR, VR и всичко между тях.

Уредът беше показан по време на презентацията на Pimax за Frontier 2022 и се продава като „първата в света развлекателна система за метавселена“. Въпреки че много от нас не са точно развълнувани от метавселената, Pimax Portal наистина изглежда като интересно устройство. Ако може да постигне всичко, което предлага компанията, със сигурност ще бъде универсална машина за игри.

Започваме с основното тяло, което е конструкция, подобна на Switch, включваща централен екран с магнитни контролери от двете страни. 5.5-инчовият HDR екран е с 4К резолюция, която работи при 144 Hz честота на опресняване.

Pimax мълчи относно другите спецификации освен рекламирането на неназован мощен ARM-базиран чип по време на видеото. Списък със спецификации също споменава Snapdragon XR2, който е впечатляващ VR чип. Трябва да знаем повече за това какво има под капака, за да направим преценка колко добре ще изглежда този екран в действие и какви игри може да играе, но засега звучи добре на хартия.

Когато искате малко VR емоции, екранната част на портала може да се сложи във VR шлем, докато контролерите се прибират доста компактно. Това напомня на решенията за VR телефони, които сме виждали в миналото, но с устройство, което е специално проектирано за употреба. В комплекта са включени два вида лещи - един за игри с резолюция 27PPD и 100-градусово зрително поле. Другият е предназначен повече за филми, предлагащи 40PPD с по-малък 60-градусов зрителен ъгъл.

Това позволява сменяеми опции в зависимост от това за какво използвате вашия VR. Pimax планира да пусне специализирани опции за различни преживявания, като например шлем, който идва с опция за проследяване на лица. Надяваме се, че това ще позволи по-достъпна VR опция за тези, които искат да се занимават с технологията.

Ако джаджата прави всичко, което твърди, това ще бъде интересна нова технология, особено на предлаганата цена. Въпреки че ще дебютира като предварителна продажба на Kickstarter на 15 ноември, порталът ще бъде пуснат на пазара от 299 долара, като най-скъпата версия в момента в списъка e на 599 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа