Миналата седмица журналистът от Bloomberg Марк Гърман съобщи, че Apple се готви да разреши алтернативни магазини за приложения на iPhone и iPad в Европейския съюз като част от усилията за спазване на Закона за цифровите пазари, който влиза в сила през 2024 г. В доклада се казва, че Apple се стреми промените да бъдат въведени като част от iOS 17.

В изследователски доклад анализатори от инвестиционната банка Morgan Stanley твърдят, че магазините за приложения на трети страни и страничното зареждане биха представлявали „ограничен риск“ както за приходите от App Store, така и за общите приходи на Apple, като се има предвид, че потребителите на iPhone „отдавна са приоритизирали сигурност, централизация и удобство, които App Store носи“.

„Важно е, че предложените промени в Закона за цифровите пазари (DMA) се ръководят от регулаторите, а не от потребителите. От гледна точка на потребителите виждаме много малко търсене на алтернативи на App Store предвид несравнимата сигурност, лекота на използване (централизация) и надеждност, които App Store предоставя. Според нашето проучване за смартфони през есента на 2022 г. по-малко от 30% от собствениците на iPhone е изключително вероятно да закупят мобилно приложение директно от уебсайт на разработчици в сравнение с App Store“, пише в анализа.

В един малко вероятен най-лош сценарий, при който Apple по някакъв начин загуби пълните си приходи от App Store в Европа в резултат на конкуренцията от магазини за приложения на трети страни, анализаторите изчислиха, че това ще се равнява на само 4% загуба от приходите от услуги на Apple и 1% загуба от общите приходи на Apple. Ако магазините за приложения на трети страни бъдат разрешени в световен мащаб, анализаторите прогнозират около 9% намаляване на приходите от услуги и около 2% на общите приходи.

В действителност въздействието върху приходите на Apple може да бъде много по-малко, тъй като анализаторите смятат, че е вероятно компанията все още да получава комисиона за покупки, направени чрез магазини за приложения на трети страни. В Нидерландия например стандартната комисиона от 30% на Apple е намалена само с 3% за приложения за запознанства, използващи платежни системи на трети страни.

Въпреки че все още има много въпросителни около магазините за приложения на трети страни и страничното зареждане Morgan Stanley вярва, че докладваните промени не представляват съществен риск за приходите/ръста на App Store или дългосрочното представяне на акциите на Apple.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 14 клати пазара на сгъваеми устройства