Една от категоричните разлики между Android и iOS е способността на първата OS да зарежда приложения извън стандартния за това начин. За „странично зареждане“ говорим, когато инсталирате приложения извън официално одобрения източник, който в случая на Android е Google Play Store, а за iOS - App Store. Но потребителите на iPhone никога не са имали възможността да изтеглят приложения извън него – поне не без да положат известни усилия да заобиколят „оградената градина“ на Apple.

Изглежда, че това може и да се промени. Според анализатора Марк Гърман Apple може да работи върху разрешаването на странично зареждане на приложения за iPhone. Ако това е вярно, потребителите на iPhone ще могат да инсталират приложения извън официалния App Store. Това също така ще позволи на разработчиците да не предоставят на Apple 30% oт реализираните печалби от приложения.

Въпреки че този ход би бил интересен, изненадата е само частична. Законът за цифровите пазари на ЕС трябва да влезе в сила през следващата година и до голяма степен ще принуди Apple да предложи странично зареждане на приложения за iPhone - или най-малкото да позволи в системата си опцията за магазини за приложения на трети страни.

Според Гърман Apple работи по това само за територията на ЕС, поне засега. Тъй като Съединените щати и други страни нямат подобни изисквания, Apple няма задължения към тези области. Това би превърнало притежаването на iPhone в ЕС определено различно изживяване в сравнение с останалия свят. Изглежда, че Apple смята това за добър компромис, особено ако съумее да запази печалбите на App Store възможно най-дълго.

Твърди се, че Apple също обмисля да направи големи промени в iMessage, Find My, NFC достъпа и други в отговор на Закона за цифровите пазари.


Снимка: Unsplash

Виж още: Apple потвърди, че вашият iPhone използва камера от Sony