Технологичният свят не може да си отдъхне, защото компаниите съкращават служители с грамаден размах. След като преди няколко дни от Meta се разделиха с около 10 000 служители, сега е ред на втората вълна за уволнение и в Amazon. Новината беше съобщена в имейл от главния изпълнителен директор на компанията Анди Джаси, като това е третата серия съкращения - след тези от януари и ноември. В имейла си до служителите Джаси пише, че повечето от съкращенията ще бъдат извършени в четири части на компанията: Amazon Web Services или AWS; People Experience and Technology Solutions; реклама; и платформата за стрийминг на игри Twitch, която е собственост на интернет гиганта от 2014 г. насам. Тези области  също бяха силно засегнати от предишните съкращения, които обхванаха 18 000 служители.

 
"Това беше трудно решение, но смятаме, че то е най-доброто за компанията в дългосрочен план", пише Джаси. 
Според бележката му тези скорошни съкращения на персонала са последвали период, в който Amazon значително е увеличила работната си сила. "Това имаше смисъл предвид случващото се в нашите предприятия и в икономиката като цяло. Въпреки това, като се има предвид несигурната икономика, в която живеем, и несигурността, която съществува в близко бъдеще, ние решихме да бъдем по-рационални по отношение на нашите разходи и брой на персонала", пише Джаси. 
За съжаление на служителите на Amazon изглежда, че това далеч не е краят на съкращенията на работни места. Въпреки че компанията току-що е приключила годишното си планиране, Джаси пише, че причината тези съкращения да бъдат обявени толкова по-късно от 10 000 през ноември и 8000 през януари е, че някои екипи все още преминават през процеса на вземане на решение дали и кого да съкратят. А някои екипи все още не са приключили този процес. 
"След като тези решения бъдат взети (целта ни е това да приключи до средата или края на април), ще комуникираме със засегнатите служители (или, където е приложимо в Европа, с представителните органи на служителите)", заяви Джаси. 
От Amazon твърдят, че пакетите с обезщетения ще включват обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение, подкрепа за намиране на работа и преходни здравни осигуровки. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Поголовното уволнение в Meta продължава с нови 10 000 служители