В писмо към щатския конгрес Apple повторно заяви, че няма доказателства за подривна дейност от страна на китайски агенти спрямо сървърите на компанията. С това писмо тя опровергава скорошна публикация на Bloomberg Businessweek, а в дискусията се включиха щатският Департамент по държавна сигурност и английски служители по киберсигурността, заявявайки, че няма причина да се съмняват в Apple.

Според цитат от писмото, подписано от вицепрезидента IT сигурност на компанията, "специално разработените от Apple инструменти за сигурност непрекъснато следят за зловреден външен трафик, издаващ наличието на вируси и друга злонамерена активност. Нищо никога не е било открито".

Преди писмото Apple обяви на всеослушание, че е предприела всеобхватно вътрешно разследване след изявленията на Bloomberg и нито един път досега не е намирала доказателства в тяхна полза. Поначало медията твърдеше, че Apple и Amazon са се натъкнали на подозрителни чипове в техните Super Micro сървър, които са способни да предават информация към чужди лица и отварят вратички за атака.

Сега Bloomberg твърди, че журналистическото разследване е било "топ секретно", и настоява, че публикацията е достоверна.

Тагове: