Една от широко комуникираните функции при представянето на серията iPhone 14 бе Crash Detection. Благодарение на нея устройствата засичаха потенциално падане или катастрофа и автоматично се свързваше със службите за спешна помощ. Вече има няколко документирани случая на спасени човешки животи точно чрез Crash Detection, но има и редица оплаквания за случайно активиране на места за спорт и забавление - в ски курорти, увеселителни паркове и други ситуации с висока активност, които не са свързани с извънредни ситуации. 
Спешните диспечери около ски пистите са особено недоволни от броя на случайните обаждания, които се получават чрез Crash Detection. Паданията при каране на ски и сноуборд могат да задействат функцията, а поради обемната екипировка, която се носи при тези дейности, потребителите на iPhone и Apple Watch понякога не забелязват, че е подадено спешно повикване.  
В окръг Съмит в Колорадо например за една седмица през януари са получени 185 случайни повиквания за Crash Detection, което губи време и ресурси, необходими за действителни спешни случаи. 


В последните няколко актуализации на iOS 16 Apple се опита да оптимизира условията по активация, но сега отправя и нови препоръки към потребителите, които по една или друга причина случайно са задействали Crash Detection. В актуализирания документ за поддръжката на функцията компанията разяснява, че в подобни ситуации не трябва прибързано да се преустановява връзката към спешните служби, а да се обясни, че не става въпрос за животозастрашаващ случай.  
Apple също така премахна реда в документа за поддръжка, който предлагаше на потребителите да отменят повикване по време на периода на таймера. "Ако не е необходимо да се свържете със службите за спешна помощ, докоснете Отказ и потвърдете, че нямате нужда от служби за спешна помощ", гласеше изречението, което е премахнато от документа. 
Сайтът за поддръжка на Crash Detection продължава да предлага на потребителите да отхвърлят сигнала за тревога, ако са в състояние да го направят, но изглежда Apple иска да сложи край на това потребителите на iPhone да отменят или да затварят на вече активирано спешно повикване и да оставят службите за спешна помощ да се чудят какво се е случило. 

Снимки: Unsplash

Виж още: SOS сигналът на iPhone даде 100 грешни заявки за месец в японска планина

Тагове: