Една от рекламираните функции на iPhone 14 беше добавянето на Crash Detection, което има за цел да извика спешна помощ, ако телефонът открие, че потребителят е участвал в сериозна автомобилна катастрофа. Въпреки това, откакто телефоните бяха пуснати, чуваме доста истории за фалшиви положителни аларми.

Всяко погрешно повикване налага ненужна тежест на местните служби за спешна помощ. При този последен инцидент пожарната служба на Kita-Alps, Нагано в Япония заяви, че е получила 134 фалшиви обаждания между 16 декември и 23 януари „главно“ от системата за откриване на бедствия на iPhone 14, която се задейства неправилно, докато собствениците им се спускат със ски по склоновете.

Общо японското звено за спешна помощ е получило 919 обаждания през този месечен период, което означава, че при приблизително 100 фалшиви обаждания, причинени от функцията за откриване на инцидент на iPhone, представляват повече от една десета от тяхното натоварване.

Съобщения за фалшиви положителни резултати на Crash Detection по време на зимни спортове също са докладвани в Съединените щати. Друга гореща точка за фалшиви положителни задействания са разходките с влакче в увеселителен парк. Това е вероятно защото високата скорост в тези дейности лесно се бъркат с модели на шофиране и автомобилни катастрофи от алгоритмите.

Ако iPhone прецени, че е настъпил удар или падане, започва обратно броене на устройствата на потребителя (със силна предупредителна сирена), преди да се извърши автоматизирано повикване до службите за спешна помощ с опция за потребителя да прекрати процеса. Но по време на забързани дейности като увеселителни влакчета или каране на ски потребителят може да не чуе сирената и следователно да не е наясно, че това се случва, и следователно да не отмени повикването.

Твърди се, че Apple вече работи с местните служби за спешна помощ, които се сблъскват с редовни погрешни обаждания, в опит да смекчат допълнително проблема. В края на декември бележките по изданието на iOS 16.1.2 показват, че компанията е включила „оптимизации за откриване на удари и падания на модели iPhone 14 и iPhone 14 Pro“.

Разбира се, за всеки доклад за фалшиви положителни резултати, причиняващи проблеми, има и много истории за откриване на инциденти, работещи по предназначение и помагащи за спасяването на животи.

Миналата седмица ABC News съобщи, че автоматизираната система за откриване на падания на iPhone е предупредила службите за спешна помощ за автомобилна катастрофа в Австралия, позволявайки на полицията да пристигне на мястото само за осем минути след инцидента.

Възможността за откриване на инцидент е налична на iPhone 14, iPhone 14 Pro, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE (2-ро поколение) и Apple Watch Ultra. Въпреки че общата препоръка е да оставите функцията активирана, ако искате да я изключите, отидете в Настройки -> Спешен SOS -> и деактивирайте превключвателя за настройката „Повикване след сериозен удар“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този празничен сезон донесе най-големия спад в продажбите на смартфони в историята 

 

 

Тагове: