Отдавна има слухове, че Apple ще създаде очила за т.нар. добавена реалност. Докато чакаме това да бъде потвърдено, наяве излезе друга интересна информация. В скорошен доклад се казва, че компанията работи по очила за виртуална реалност, с които да се съревновава директно с Google, Facebook и Microsoft. Очилата може би ще комбинират функциите на добавената и виртуалната реалност. Очакваме ги на пазара до 2020 година.

В докладът се казва още, че очилата ще имат два 8К дисплея - по един за всяко око. Освен това те ще се свързват безжично. Интересно е как компанията ще постигне тези параметри. За 8К резолюция са нужни няколко високопроизводителни видео карти. И без тях, самите дисплеи биха потребявали огромно количество енергия. И цялото устройство трябва да работи безжично. А, и дизайнът трябва да е подобаващ, все пак говорим за продукт на Apple.

2020 година е сравнително далеч, а и целите във времето най-вероятно ще се променят. Apple обаче със сигурност се е насочила към тези технологии. Доказва го друга публикация, в която се казва, че компанията е отворила таен производствен център, в който работи по технологиите за дисплеи за подобни очила. При тях броят пиксели и тяхната наситеност е много по-важна, защото присъстват и лещи. Освен това физическото разстояние от очите на човека има голямо значение от много гледни точки.

Така или иначе, технологиите за виртуална реалност се развиват с постоянни темпове. Да, въпросните темпове се понижиха след първоначалната еуфория около VR очилата, но основните технологични гиганти продължават да инвестират в тях.