Разглеждайки гамата iPhone 14, един детайл прави впечатление: наистина непривично за Apple, но разнообразието от устройства нараства с всяка изминала година. Това е доста рискован ход, особено на фона на случващото се през последните две години, но нима си мислим, че компанията произвежда всичко, за което има идеи? Оказва се, че нещата не стоят точно така: според публикация в Weibo Apple са се отказали от плановете за нова версия на Apple Pencil в последния момент въпреки факта, че вече е влязъл в масово производство. Твърди се, че тази нова версия на Apple Pencil включва съвместимост с iPhone и също така би разрешила едно от големите оплаквания за iPad 10. Според информацията, споделена в Twitter от потребителя Duan Rui, новият Apple Pencil бил в процес на разработка под кодово име Marker. Интересно е, че посочваната цена е едва 50 долара, което е изненада в сравнение с предходната генерация Apple Pencil и Apple Pencil 2. Проблемът е, че по-ниската цена автоматично означава няколко компромиса: очевидно новият аксесоар не разполага с технология за отчитане на натиск или собствена батерия. Вместо акумулаторна батерия Apple очевидно са разработили чип, който ще се използва за захранване на стилуса през екрана. Това е подобно на това, което Samsung направи със своя стилус S-Pen.

Но още по-интересно е, че новият модел очевидно има поддръжка и на iPhone. Не е ясно защо Apple се отказа от плановете за тази версия на Apple Pencil, но решението явно е било взето в последния момент. Според доклада са били произведени над 1 милион бройки, което не е малко за нишов аксесоар. 
Там където този по-евтин Apple Pencil наистина би имал смисъл, е с най-новото 10-о поколение iPad. Apple се сблъска с доста критики поради факта, че iPad 10 разполага с USB-C порт, но все още работи само с Apple Pencil от първо поколение, оборудван с Lightning. Това означава, че трябва да използвате допълнителен адаптер, за да заредите и сдвоите Apple Pencil с вашия iPad.  
Дали пък няма да видим новия Apple Pencil през пролетта или есента на 2023 година?  

Снимки: Unsplash

Виж още: Как един сгъваем смартфон променя начина, по който използваме мобилното си устройство