Въпреки че не привлече много внимание в сравнение с други предстоящи промени, Android 13 е готов да наложи голямо ново изискване към производителите на смартфони. Всички устройства, стартиращи с Android 13 или по-нова версия, ще трябва да използват формата на файловата система EROFS на Huawei за дялове само за четене, ако искат да се доставят с достъп до услугите на Google и Play Store. Но това не е произволна промяна и клиентите ще се насладят на някои реални ползи от нея, като потенциално по-бързо изтегляне на ъпдейти и малко по-малко място за съхранение, загубено за системните файлове. 

Промяната беше забелязана за първи път наскоро. Лицензионните изисквания на Google понякога могат да бъдат потайни, въпреки че някои технически промени като тази често се подчертават в неща като документацията за дефиниция за съвместимост с Android и по-подробна информация може да бъде налична, когато Android 13 наближи премиерата си. 

Файловите системи са доста сложен предмет, но кратката версия е, че различните видове носители за съхранение и различните случаи на употреба изискват различни оптимизации, за да работят най-добре. Въртящият се механичен диск ще има различни изисквания от оптичния носител само за четене или флаш паметта и налагането на точно същите правила за всеки може да премахне предимствата и да наложи ненужни ограничения за производителността. Файловите системи не са универсални и изборът на правилния за даден тип съхранение и приложение може да предложи реални предимства. 

Например през 2018 г. Google възприе формата F2FS на Samsung, оптимизиран за флаш съхранение, за дяловете с потребителски данни на Pixel телефоните. Други телефони с Android (както преди, така и след) също са го използвали. Въпреки че предлага множество предимства за базирани на флаш системи за съхранение, сред най-големите са подобрената скорост на запис и намаленото влошаване на производителността, когато пространството е ограничено. Но какво ще стане, ако не е нужно да се тревожите толкова много за скоростта на запис, както в случая на системен дял само за четене? Повечето телефони с Android просто вървят с EXT4 в този случай, но тази файлова система не поддържа компресия по начина, по който го правят другите скорошни файлови системи, което отваря вратата за по-нататъшна оптимизация. 
Не знаeм точно колко EROFS на Huawei има общо с други формати на файлова система на техническо ниво, но той предоставя свои собствени подобрения, които го правят много подходящ за случаи на използване на системни дялове. Някои системни и скрити дялове на устройство с Android са само за четене, което означава, че не е необходимо да се променят непрекъснато, дори ако в крайна сметка се променят от време на време от ъпдейти. 
При това обстоятелство компресирането им изглежда безпроблемно, но компресирането обикновено налага ограничения на производителността върху използването на паметта или скоростта на четене/запис. Разбира се, скоростите на запис нямат голямо значение в дял само за четене, но скоростите на четене имат. За щастие EROFS е по-бърз, когато произволно чете от компресиран дял само за четене, и намалява излишните разходи за памет, когато трябва да го направите. И поради това, че е компресиран, той намалява пространството, което тези дялове само за четене може да заемат, освобождавайки ги за други употреби или дори потенциално връщайки спестеното пространство на клиента. Така изображение на виртуално устройство с Android може да спести около 800 MB пространство, когато е създадено с помощта на формата. Това може също да намали размера на изображенията, внедрени в OTA актуализации, спестявайки ценни мобилни данни на клиентите. 
В документ, представен от един от създателите на файловата система, се казва, че EROFS „намалява времето за зареждане на приложенията в реалния свят с до 22.9%, като същевременно почти наполовина намалява използването на съхранение“. Въпреки че числата, действително показани в изследователския документ, варират и примерните сравнителни показатели демонстрираха по-скромни печалби през повечето време, подобренията все още са значителни и новата файлова система може дори да изпревари стандартния Android формат EXT4 в некомпресирани приложения. 

Снимки: Shutterstock

Виж още: Ако телефонът ви е с Android 11, то имате най-популярната версия на платформата