Samsung Electronics Co., Ltd. бе домакин на Bespoke Home 2022, второто годишно събитие, посветено на уредите от гамата Bespoke. Тази година темата на изложението е посветена на разширяването на пространството, функционалностите и времето за работа в синхрон на тези устройства, за да предложат изживяване, което отива отвъд това, което предлагат традиционните домашни уреди.

„Позитивният отзвук от миналогодишното издание на събитието Bespoke Home ни показа насоката за развитие на визията ни за подобрения на живота в домашна среда чрез вдъхновяващ дизайн, персонализация и интелигентна свързаност, които се приемат добре от хората в цял свят“, каза JaeSeung Lee, президент и директор на подразделението за дигитални уреди в Samsung Electronics. „Тази година сме решени да надградим визията си, като предложим на потребителите повече начини да изразяват себе си, да ползват свързаните услуги и да водят по-устойчив начин на живот в дома си с уредите от гамата Bespoke.“

Новото на Bespoke Home 2022

„Тази година Samsung предлага по-цялостно изживяване, като разширява Bespoke линията за различни уреди за дома. Акцент в представените нови решения са обновени кухненски и домашни уреди в стилни цветове, подобрени характеристики и първокласна изработка. Нови продукти в гамата са глобално представените Bespoke AI пералня и сушилня, както и новите Bespoke кухненски предложения.“

За европейския пазар пакетът включва изцяло новите Bespoke фурни с изкуствен интелект, които ще бъдат в наличност от втората половина на тази година. Те притежават възможности за свързаност, достъпни през приложението SmartThings. С тях готвенето е по-лесно и по-ефективно, а резултатите са по-вкусни. Технологията AI Pro Cooking™ може да разпознава съставките, да съобразява и оптимизира настройките, да следи храната по време на готвене, като предотврати това тя да остане сурова или да прегори. Функцията Dual Cook Steam™ позволява на потребителите да приготвят едновременно здравословни ястия на пара, както и печени ястия, като използват различни настройки паралелно. Освен това опцията Sense-to-Open позволява удобно отваряне на вратата на фурната само с едно докосване и така осигурява елегантен и минималистичен дизайн с изцяло плоска врата без дръжка. Останалата част от пакета включва съдомиялна и индукционен котлон, които ще бъдат налични през втората половина на 2022 г.

По време на събитието Samsung разкри също така как дизайнът на Bespoke гамата се е развил през поредица от конкурси за дизайн, колаборации с артисти и лимитирана серия панели – всички те демонстриращи на практика възможностите за персонализиране на уредите Bespoke.

Samsung разработи лимитирано издание панели съвместно с признати артисти като Анди Рементер и Алекс Проба.

По-интелигентен и по-удобен живот у дома

Свързаното изживяване Bespoke отива отвъд това само да контролирате уредите си през приложение. Концепцията обхваща възможности да създавате персонализирани изживявания в своя умен дом с помощта на технологии, базирани на изкуствен интелект, които правят живота у дома по-удобен за всеки потребител. За да подобри тези възможности, през юни Samsung лансира глобално SmartThings Home Life. По същество това е свързан хъб, който обединява шест основни домашни услуги: Готвене, Енергия, Грижа за дрехите, Грижа за домашните любимци, Грижа за въздуха и Грижа за дома. SmartThings Home Life позволява на потребителите да създадат собствена система, по която уредите им да функционират в синхрон, на базата на услугите, от които ползвателите им се нуждаят.

SmartThings също ще има ключова роля в партньорската програма на Samsung съвместно с глобалния технологичен лидер ABB за разработването на цялостно решение за умни сгради. То ще обединява Samsung SmartThings и собствената технология free@home® на ABB, за да се свърже безпроблемно с вече наличните системи за управление на сградите. Като втора стъпка тази колаборация ще позволи да се свържат цяла гама устройства и уреди за по-добро преразпределяне на потреблението на енергия чрез централизирана система. Предимство на този подход е пестенето на електроенергия и средства, както и намаляване на въглеродните емисии, като същевременно се разширява достъпът до SmartThings и най-новите технологии за умен дом по света.   

Устойчивост от начало до край

Агажиментът за грижа за околната среда отдавна е в основата на продуктовия дизайн на уредите на Samsung. Най-новите продукти от линията Bespoke не са изключение. Всички те са създадени с мисълта за устойчив жизнен цикъл от начало до край.   

Уредите Bespoke на Samsung са създадени, за да бъдат максимално ефективни и екологични. При производството например Samsung се стреми да предотврати замърсяването на почвите, като сведе до минимум отпадъка, генериран от заводите, включително парченцата стъкло. Във връзка с това Samsung също рециклира течните материали като отпадни масла и бои и ги преработва в гориво, за да могат да бъдат използвани впоследствие. Всъщност производствените съоръжения за дигитални устройства на Samsung в Корея постигнаха съотношение на рециклираните индустриални отпадъци от 93% през 2019 г., което се повиши до 98% през 2021 г. Samsung планира да продължи да повишава процента на рециклираните отпадни продукти.

По отношение на доставките на продукти Samsung премахва прекомерната зависимост от природните ресурси, като използва еко опаковки, които потребителите могат да използват отново за различни цели у дома. Също така Samsung предлага и дигитални упътвания за употреба, достъпни през QR кодове, с цел да намали употребата на хартия.

Устойчивите функции обхващат и самите продукти. Хладилниците на Samsung използват усъвършенстван дигитален инверторен компресор, докато пералните са снабдени с технологии като AI Ecobubble™. С тези иновативни функционалности Samsung успява да редуцира консумацията на електроенергия с 67% за свободностоящи хладилници от 2000 г. до 2020 г. и с 53% за пералните с барабан от 2011 до 2020 г. Резултатът от тези усилия в посока целенасочена грижа за околната среда е отличен със сертификати Energy Star. За потребителите на марката това означава намаляване на сметките за електричество и намаляване на вредните емисии.  

Услугата SmartThings Energy помага на потребителите и да пестят електроенергия, като удобно изключва уредите, когато не се използват, настройва щорите и климатиците, като така ограничава загубата на електроенергия и създава устойчиви навици у дома.   

Правилното изхвърляне и преработване на всеки домашен уред в края на жизнения му цикъл е от първостепенна важност в процеса на изграждане на устойчивост. Осигурявайки по по-дълъг живот на домашните уреди, от юли тази година Samsung предлага 20-годишна гаранция[1] - най-дългата, предлагана досега от Samsung в Европа и САЩ за ключови компоненти на уредите като дигитални инверторни мотори и дигитални инверторни компресори за продуктите Bespoke. Освен това благодарение на модулния дизайн на уредите Bespoke можете да персонализирате визията на домашните уреди, когато имате нужда от промяна, вместо да купувате нови.  

В заключение продуктите на Samsung са създадени да бъдат гъвкави, устойчиви и ефективни, с удължен жизнен цикъл и по-малко генерирани отпадъци. Тези усилия са отражение на това, как Samsung подпомага създаването на по-устойчиво бъдеще.

Снимки: Samsung