Индийският технологичен институт (IIT) в Мадрас наскоро проведе конференция и обяви BharOS – нова мобилна операционна система, фокусирана върху поверителността и сигурността. Платформата е разработена от JandK Operations Private Limited (JandKops), която е компания от Раздел 8 (с нестопанска цел) по индийското законодателство, създадена от IIT Madras. BharOS на практика е наистина чисто разклонение на AOSP, което предлага различни функции за сигурност и поверителност.

Например няма да откриете приложения по подразбиране, предварително заредени в операционната система. Това позволява на потребителите внимателно да избират само приложенията, от които се нуждаят и на които имат доверие. BharOS също така предоставя достъп до частна услуга за магазин за приложения, наречена PASS. Очевидно той е пълен с ръчно подбрани приложения, които са проверени, за да отговарят на нуждите за поверителност и сигурност на бизнеса.

Точно това е целевата аудитория на платформата. Тя ще бъде предоставена на предприятия и организации със специфични изисквания за сигурност и чувствителна информация. Очевидно BharOS ще получи и свои собствени актуализации чрез WiFi ъпдейти. Все пак не е ясно на коя версия на ядрото на Android се базира в момента.

Проф. В. Камакоти, директор на IIT Madras, казва по повод на анонса: „Услугата BharOS е мобилна операционна система, изградена на основата на доверие, с фокус върху предоставянето на повече свобода, контрол и гъвкавост на потребителите да избират и използват само приложенията, които отговарят на техните потребности. Тази иновативна система обещава да революционизира начина, по който потребителите мислят за сигурността и поверителността на своите мобилни устройства“.

Като идея новата платформа донякъде наподобява пуснатата през 2013 г. Sailfish OS, която бе базирана на Linux и позволяваше модифициран интерфейс и специално подбрани приложения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Exynos побеждава Snapdragon по отношение Ray Tracing