Google публикува нови цифри за разпространение на Android чрез Android Studio, които разкриват, че към този момент Android 13 е инсталиран на 5.2% от всички устройства, поддържащи операционната система. Имайте предвид, че Android 13 стартира преди шест месеца.

Това е първата актуализация, която Google предостави по въпроса от август миналата година. Компанията правеше много по-често подобни актуализации в миналото, но това вече не е така.

И така, Android 13 е инсталиран на 5.2% от устройствата. Android 12 и 12L работят на 18.9% от всички устройства с Android. Присъствието на Android 12 и 12L се увеличи доста от онези 13.5%, които отчетохме през август.

От друга страна, Android Oreo сега възлиза на 10%, докато Android KitKat спадна до 0.7% от 0.9%, които държеше през август. Между другото Android Jelly Bean вече не е в списъка тук. Преди това имаше скромните 0.3% дял.

В момента дял от 5.2% за Android 13 може да не изглежда много, но имайки предвид колко устройства с Android има, някои биха казали, че това не е лошо начало за най-новата версия на Android на Google.

Много основни флагмани и дори смартфони от среден клас получиха актуализацията. Това важи за телефони от най-плодотворните OEM производители на Android, разбира се. Samsung, OnePlus, ASUS, OPPO, Vivo и различни други компании вършат наистина добра работа с актуализациите - някои са по-добри от други, разбира се.

За тези от вас, които искат да включат iOS в дискусията за сравнение, наистина няма смисъл. Apple се е съсредоточила върху собствените си устройства и броят им е несравним по отношение на Android. Така че сравняването на числата за разпространение между платформите наистина няма никакъв смисъл.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това е един от най-евтините начини да се сдобиете с телефон със Snapdragon 8 Gen 2