Популярността на AI расте, а с нея и притесненията на известна част от потребителите. В интересно интервю за Financial Times Бил Гейтс защити технологията, като се обърна директно към онези, които се опитват да я "злепоставят". На въпроса дали той самият се притеснява от изкуствения интелект, Гейтс отговори, че подобна "заплаха няма". Той внесе малко светлина по въпроса: "Технологията, с която повечето хора си играят, е на едно поколение", като продължи: "Това е третата версия в сравнение с това, което е интегрирано в Bing, с което разполагат някои журналисти, и ще бъде предложено по-широко".

Както знаем, много журналисти и ентусиасти се опитаха да объркат технологията на обновения Bing, като на свой ред Microsoft потвърдиха, че чатботът може да бъде "провокиран" да дава неочаквани отговори, ако потребителите говорят с него дълго време. Съоснователят на Microsoft потвърди, че наистина AI все още прави грешки и казва "луди неща", но хората трябва "да го провокират доста". Според Гейтс не е ясно при тези обстоятелства кой трябва да "поеме вината". Според него основният проблем с AI не е самият той, а хората, които го контролират. Тези групи могат да извършват кибератаки или подправяне на информация с помощта на изкуствен интелект. Въпреки това Гейтс очаква през следващите две години изкуственият интелект бързо да се усъвършенства по отношение на своята точност и възможности. Според него, въпреки че в началото се набюдава известно изместване на работна ръка, той би трябвало да създаде по-голяма ефективност в работния процес.  
В интервюто Гейтс споделя също, че е много ангажиран с услугата Azure OpenAI на Microsoft, която използва технологията на Microsoft за изчисления в облак, за да позволи на компаниите да използват инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Notepad с раздели и чат с Bing AI са само част от голям Windows 11 ъпдейт