Инженерът Антъни Левандовски бе осъден на 18 месеца в затвор. Преди години той работеше за отдела на Google, превърнал се в Waymo. След това основа собствена компания за автономни камиони (Otto), която продаде на Uber.

Присъдата идва след многогодишна съдебна драма. Още през март бе предложена мярка за лишаване от свобода за 27 месеца, но крайното решение на съдията бе за година и половина. Нареждането ще влезе в сила едва след като бъде овладяно положението с Covid-19.

Имаше период, в който Левандовски бе инженер суперзвезда и основна движеща сила зад отдела за автономни превозни средства на Google. След това се появиха обвиненията, че е откраднал поверителна информация при основаването на Otto. Последвалата продажба на компанията му позволи да заеме висока позиция в Uber.

Малко след това Waymo заведе дело срещу Uber под обвинения, че чрез закупуването на Otto компанията е приватизирала достъпа до поверителна информация, която Левандовски изнася нелегално с напускането си. Uber и Waymo разрешиха въпроса в съда, но това не оневини самия Антъни Левандовски.

При последвалото дело срещу него той отказа да представи каквито и да било откраднати документи пред съда. В крайна сметка се стигна до решение да възстанови на Google щети в размер на почти 757 милиона долара и допълнителна глоба от $95 000. В комбинация с това той бе обвинен и във вземане със себе си на още инженери от Waymo, заради което му бе наредено да плати на компанията 179 милиона долара. Левандовски обяви банкрут, след като не можа да си позволи плащането на всички глоби.

Това обаче не е краят на историята. Според Tech Crunch Антъни Левандовски е завел дело срещу Uber през миналия месец заради неплатени задължения към него при закупуването на Otto. Финансовите възнаграждения за него бяха на практика нулирани заради получилата се ситуация с Waymo. Не е ясно как ще се развият събитията в съда, но Левандовски настоява за поне 4.1 милиарда. Толкова бе стойността на Uber Freight (бизнеса с автономни автомобили на компанията, създаден след привaтизацията на Otto) при последното му оценяване.

Вижте още: Pixel 4a няма да стане по-официален от това

Тагове: