Известният доставчик и производител на компоненти за Apple, Broadcom, обмисля да придобие производителя на чипове Qualcomm за страхотната сума от 100 милиарда щатски долара. Такава сделка би била най-голямата по рода си изобщо. Новината идва от Bloomberg, като след нея цената на акциите на Qualcomm скочи до близо 70 долара, а инвеститорите веднага реагираха ентусиазирано чрез вдигане оценката на Qualcomm с близо 14 процента.

Qualcomm е в средата на един непрекъснат патентен конфликт с Apple, която отдавна ползва безжичните модеми на Qualcomm, които позволяват на iPhone да общува с телекомуникационни мрежи. Акциите на Qualcomm са спаднали с 16 процента през тази година с изключение на скока, продиктуван от новината за придобиването от Broadcom. Qualcomm претърпя зашеметяващия 90 процентов спад на печалбата през четвъртото си тримесечие на 2017 г. Нейните приходи са били "повлияни отрицателно и в резултат на действия, предприети от Apple".

В момента Apple използва модеми и на Intel, и на Qualcomm. Qualcomm съди Apple за това, че трябва да плати за лицензите за индустриални технологии, а Apple съди Qualcomm, защото смята, че не се упражняват справедливи, разумни и недискриминационни условия.

Qualcomm се е опитвала (безуспешно) да спре продажбата на iPhone модели както в САЩ, така и в Китай. Но ако Qualcomm бъде придобита от Broadcom, всичко ще приключи много благоприятно за Apple.

Наскоро Broadcom обяви, че ще премести своето корпоративно седалище от Сингапур обратно в САЩ в ход, подкрепян от президента на САЩ Доналд Тръмп. Qualcomm е базирана в Сан Диего и може да се превърне в ключов вътрешен актив за Broadcom. Broadcom вече има седалище в Сан Хосе, Калифорния.

Представител Qualcomm е отказал да коментира тази новина.

Тагове: