Глобалната коронавирус пандемия сериозно промени света ни, като все повече потребители започнаха да пазаруват от онлайн магазини. Според нови данни от U.S. Retail Index, създаден от компанията IBM, онлайн търговията бележи рекорден ръст, като за половин година е нараснала с темповете за цяла петилетка. За съжаление това е повлияло негативно на традиционните магазини, като техните обороти са паднали значително. През първото тримесечие на 2020 те са намалели с 25%, като статистиците очакват годишното падане да достигне до 60% спрямо предходната 2019.

Важно е да се отбележи, че пандемията е помогнала на потребителите да осъзнаят кои стоки са от първа необходимост. Например продажбите на дрехи са спаднали значително, след като хората са започнали да работят и учат предимно вкъщи. Други категории, като например храни, алкохол и домашни потреби са нараснали съответно с 12%, 16% и 14% .

Според U.S. Retail Index традиционните магазини все още имат време да се ориентират в новата обстановка, като започнат да насочват хората към физическите си локации благодарение на услуги като покупка онлайн и взимане на място.

Гигантът Walmart отбелязва нарастване с 97% на онлайн поръчките, като магазините му предлагат доставка до домовете или взимане от локация. Amazon също отбеляза рекордна печалба с увеличение с 40% спрямо предходната година.

Всички тези данни показват, че онлайн търговията бележи сериозен скок в печалбите, паралелно с други индустрии, като например стрийминга на филми и сериали, видеоигрите и програмите, осигуряващи видеоразговори.

Снимка: shutterstock

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: