Във времена, в които все по-често отправяме поглед към Космоса, човечеството ще трябва да се раздели с един от най-големите телескопи, създавани някога. Повечето от нас го познаваме от драматична сцена във филма Contact, която показва как д-р Ели Ароуей, изиграна от Джоди Фостър, гледа през прелестния телескоп. Освен това мястото е многократно използвано като декор на иконичния сериал The X-files, както и в класическия филм от поредицата за Джеймс Бонд - GoldenEye. 
Телескопът носи името Arecibo и се намира в Пуерто Рико, но поредица от злополучни събития са засегнали 57-годишното съоръжение и обсерваторията трябва да бъде разрушена.

Сглобяването на Arecibo е започнало през 1960 година и е отнела 3 години. Телескопът притежава сферична чиния за разлика от използваната параболична форма при повечето радио (и много оптични) телескопи. 900-тонната платформа е окачена на 150 метра над бетоновия рефлектор чрез система от 18 кабела. За съжаление климатичните катаклизми са нанесли непоправими щети, а пандемията през 2020 е усложнила тяхното естество до такава степен, че е невъзможно техниците да отстранят неизправностите без риск за техния живот или за околната среда.  
Първото голямо откритие на телескопа е било в средата на 60-те години, когато астрономите забелязват, че Меркурий се върти на всеки 59 дни, а не на 88 дни, както се смяташе преди. 
През 1968 година чрез него са проведени наблюдения на Раковата мъглявина, които са първите конкретни доказателства за съществуването на неутронни звезди.   
Шест години по-късно благодарение на Arecibo откриването на първата бинарна пулсарна система донася на изследователите Ръсел Хълс и Джоузеф Тейлър Нобелова награда за физика.

През същата 1974 година отново чрез този телескоп нашата цивилизация изпраща космически поздрав под формата на мощен сигнал, предназначен извънземните цивилизации, които могат да видят посланието.  
Чрез Arecibo са забелязани също така първият милисекунден пулсар, картографиран е лед на Меркурий, както и за пръв път в историята сме видели изобразен астероид.

През 1999 г. телескопът започва да събира данни от проекта SETI @ Home, мрежова система, използваща домашни компютри по целия свят за търсене на признаци на извънземен живот.  
През юли 2016 г. той губи титлата си на най-големия телескоп, като петстотинметровият апертурен сферичен телескоп (FAST) в Китай го измества от челното място.  

Благодарим ти, Arecibo!

Снимки: Wikimedia

Виж още: iPhone рекордьор падна от самолет и оцеля (ВИДЕО)