Учени съобщиха, че са се сдобили с най-близко направените снимки на Слънцето като част от паневропейска мисия за изследване на слънчевите изригвания, които вероятно оказват по-голямо въздействие върху Земята, информира АФП. Solar Orbiter на Европейската космическа агенция беше изстрелян от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида през февруари и завърши първия си полет около нашата звезда миналия месец, изпращайки безпрецедентни снимки на феномена близо до повърхността му.

Според учени от Европейската космическа агенция снимките, направени на половината разстояние между Земята и Слънцето, на 77 милиона километра, вече надвишиха очакванията. Никога до този момент не са правени снимки на Слънцето от подобно разстояние. На пръв поглед Слънцето изглежда относително спокойно, но когато се погледне детайлно, могат да се видят миниатюрни изригвания навсякъде. Сондата, контролирана от Европейския център за космически операции в германския град Дармщад, е разработена от ЕКА и НАСА. Мисията трябва да продължи 9 г. и струва 1.5 милиарда евро.

„Ние не очаквахме толкова добри първоначални резултати“ сподели Даниел Мюлер, водещият учен, отговорен за мисията. „Също така сме доволни от начина, по който уредите в сондата се допълват взаимно и благодарение на това ни предоставиха невероятни снимки на Слънцето.“

Снимка на слънчево изригване

Виж още: Учени от NASA откриха доказателства за паралелна вселена, където времето върви назад

Температурата на слънцето е над 1000000 градуса.

Снимка на магнитните полета

Снимка на движеща се плазма

Снимки: SOLAR ORBITER/PHI TEAM/ESA & NASA