Няма човек, който да не си спомня детството и предупрежденията на родителите, да не се гледа директно към Слънцето. Разбира се, във всичко това има огромен смисъл, защото реално силната светлина е опасна за зрението, но от друга страна превръща космическото тяло в доста мистериозен обект.

Всички знаем, че е много ярко, но как изглежда наистина? Благодарение на NASA вече не трябва да се чудим и маем, защото от агенцията пуснаха в мрежата любопитно видео, на което се вижда слънчевата активност в последните 10 години.

От създаването на проекта през 2010 година обсерваторията на NASA SDO наблюдава и заснема Слънцето. През този период учените са снимали над 425 милиона изображения с висока резолюция, като чак сега са ги комбинирали във впечатляващо едночасово видео.

Какво виждаме на него всъщност? Според учените видеото показва паденията и възходите в активността на Слънцето, като в кадрите са включени всички преминаващи обекти и слънчеви изригвания. В него има и специално парче, композирано от талантливия Ларс Леонхарт, наречено Solar Observer.