Астрофотографът Андрю Маккарти е направил две удивителни снимки на любимите ни Слънце и Луна.

В изображенията е уловено преминаването на Международната космическа станция пред двете небесни тела, нещо, което е познато под наименованието „транзити”.  Въпреки че подобни явления не са рядкост - членовете на екипажа на МКС преживяват 16 изгрева и залеза всеки ден - улавянето на точния момент изисква обстойна подготовка и технологично оборудване. Маккарти е следял местоположението на Международната космическа станция чрез специално приложение, защото то може да бъде заснето единствено в ограничен времеви отрязък.

Благоприятните метеорологични условия също са спомогнали за осъществяването на идеята му. За да заснеме тези кадри, фотографът е използвал комбинация от слънчев телескоп, SCT телескоп, филтър за бяла светлина, монохромна високоскоростна камера, както и „еднократна цветна камера”.

Астрофотографът разкрива, че при обработката на изображенията в разчитал на различни художествени подходи - така например цветът на Слънцето е „изкуствен” поради факта, че светлината, преминаваща през слънчевия телескоп, не предполага цветна дълбочина.

Луната също е претърпяла известно количество корекции с цел повече драматичност, като ѝ е прибавена „земна светлина”, тъй като сенчестата ѝ страна не е била достатъчно видима.

Маккарти споделя, че се занимава с подобен тип фотография сравнително отскоро, намира заниманието си за изключително достъпно и насърчава всички да обърнат поглед към Космоса, дори да са „заключени” на планетата Земя.

Снимки: Andrew McCarthy

Виж още: Една четвърт от британската армия може да бъде заменена от роботи