Още от 2010г. Европейската Комисия цели да въведе единен стандарт за зареждане на електронни устройства. Целта е решаване на проблема с отпадъците - ежегодно се изхвърлят над 51,000 тона електроника, предимно стари и излезли от употреба кабели и зарядни.

Макар и да успя да наложи microUSB сред технологичните производители, ЕК не успя да принуди всички да го въведат. Така устройствата на Apple, например, все още се зареждат през Lightning кабели, макар че компанията доброволно подписа меморандум от 2009г. където потвърждава, че е наясно с необходимостта от въвеждане на единен стандарт за зареждане.

ЕК обаче не е удовлетворена от напредъка, постигнат до този момент, и смята да въведе нови мерки, които ще я улеснят да санкционира технологичните производители. Ако се вземе окончателно решение за въвеждане на единен стандарт за зареждане в цяла Европа, то Apple или ще трябва да се съобрази и да премахне Lightning, или да плаща солидни глоби, като не е изключено устройствата ѝ да бъдат забранени за продажба в един момент.

От известно време се говори, че Apple възнамерява да премине към USB C, което ще е крачка напред в отношенията ѝ с комисията, но ще принуди потребителите да си закупят нови аксесоари като кабели, слушалки, док станции и др.

Тагове: