След последните терористични атаки в Европа Европейската комисия (ЕК) се опитва да улесни прилагането на закона за получаване на данни от технологични компании като WhatsApp, Facebook и Google. Европейската комисия ще предложи три варианта, които ще подпомогнат бъдещото законодателство на ЕС.

Първият вариант ще позволи на правоприлагащите агенции в една държава - членка на ЕС, да искат от компания в друга държава данни, без да се налага да се питат съответните органи на тази държава. Вторият вариант ще изисква тези компании да предадат данните, ако е постъпило искане от друга държава. И третият – и най-краен - вариант ще даде на правоприлагащите агенции директен достъп до съхраняваните данни в облака.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Джурова каза пред Ройтерс: "Този трети вариант е вид извънредна възможност, която ще изисква някои допълнителни предпазни мерки за защита на личния живот на хората."

Това е най-новият сблъсък между правоприлагащите органи и компаниите, които могат да имат данни на заподозрени лица. Миналата година Microsoft отбеляза юридическа победа, отказвайки да предаде данни, съхранявани в Ирландия, на длъжностни лица в Ню Йорк.

Дискусиите, които се провеждат сега, ще включват какви типове данни ще бъдат покрити от новия закон.