Европейският съюз обмисля да забрани пристигането на пътници от САЩ, когато отново отвори границите си на 1 юли. Според The New York Times това се дължи на слабата реакция от страна на Доналд Тръмп и щаба му спрямо пандемията. Ако тези намерения се осъществят, то САЩ ще се присъединят към Бразилия и Русия в списъка със забранени за пътувания страни.

Подобни мерки няма да бъдат вземани срещу Китай, както и други проспериращи страни, които успяват да държат положението под контрол. Все пак списъкът все още се изготвя и ще трябва първо да бъде одобрен от страните членки, за да влезе в сила. ЕС съветва всички да го приемат, в противен случай може да се наложи установяване на вътрешни граници.

В САЩ потвърдените случаи на заразени вече са над 2.4 милиона, 123 000 от които са завършили трагично. Бразилия се явява вторият епицентър на заразата с 1.1 милиона болни и над 51 000 смъртни случая. За Русия данните сочат, че заразените са малко над половин милион, а регистрираните починали – над 10 000.

И трите държави са определени като опасни според епидемиологичните критерии на ЕС, които се използват за анализ на ситуациите в различните страни. С тях се измерва броят на случаите за всеки 100 000 човека за последните две седмици. Средният брой за ЕС е 14. По същите параметри САЩ е с резултат 107, Бразилия със 180, а Русия с 80.

Вижте още: Най-мощният суперкомпютър в света се изправя срещу COVID-19