Американската киноакадемия оповести, че 93-тата церемония за наградите "Оскар" се отлага от 28 февруари 2021 г. за 25 април същата година. Номинациите за престижните отличия ще бъдат обявени на 15 март 2021 г.

Досега церемонията по връчване на най-престижните награди в света на киното е била отлагана само три пъти - през 1938 г. заради наводнение в Лос Анджелис, през 1968 г. след убийството на Мартин Лутър Кинг и през 1981 г. след опита за убийство на президента на САЩ Роналд Рейгън.

94-тата церемония на наградите "Оскар" ще има фиксиран брой за номинираните ленти в категорията "Най-добър филм" – те вече ще бъдат точно 10.

Преди това броят на номинираните филми се определяше година за година. Целта на тази реформа е да се повиши представителността. COVID-19 пандемията доведе до затваряне на кината по света в средата на март и спря производството на филми.

Успоредно с това организаторите на церемонията за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия са взели решение да отложат 74-тото ѝ издание за април 2021 г. заради коронавирусната пандемия. Отличията трябваше да бъдат бъдат раздадени на 14 февруари 2021 г. Новата дата за наградната церемония е 11 април 2021 г.

Решението на организаторите е повлияно от отлагането на церемонията за наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Наградите БАФТА обикновено се връчват две седмици преди "Оскар"-ите и са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Виж още: 16 талантливи БГ творци, с чиито изпълнения дистанцията се стопява