Отвъд Океана Verizon и AT&T започнаха да внедряват C-Band 5G покритие за своите потребители в САЩ, внасяйки изцяло нов набор от честоти в 5G играта. И така, какво е C-Band 5G и кои телефони с Android отговарят на условията за него?

Като цяло има няколко различни варианта на 5G. Първо, има вариация на ниските честоти, която също се нарича Sub6. Sub6 получава много по-голяма площ на покритие, но жертва скоростта за това. Въпреки че 5G с ниска лента е най-бавният играч в 5G мрежата, той все още е по-бърз от 4G LTE. Другата позната версия на 5G е mmWave. Този стандарт жертва покритие за скорост, достигайки невероятни скорости за 5G клиенти. За съжаление предупреждението към това е внезапна загуба на покритие и липса на свързаност на закрито.

C-Band на Verizon най-накрая се лансира като средна опция между двете. Работейки между 3.7 GHz и 3.98 GHz, C-Band е в състояние да осигури много по-голямо покритие, като същевременно осигурява по-бързи скорости от нискочестотното покритие. Да не говорим, че можете да получите силен C-Band 5G сигнал дори на закрито.

Добавянето на този стандарт от тези оператори е добре дошло, като се има предвид, че нискочестотният 5G изглежда не впечатлява, а mmWave не е достъпен за повечето от САЩ. Преодолявайки разликата между двете, C-Band ще може да достигне много повече от територията на САЩ, като същевременно осигурява много бързи скорости – обикновено навсякъде от 500 Mbps до 800 Mbps.

Кои телефони с Android ще могат да използват C-Band?

Както при всеки нов честотен стандарт, може да отнеме известно време, докато устройствата приемат C-Band. Като се има предвид това, вече има няколко телефона с Android, които ще могат да се възползват от мрежата.

Google
Pixel 6
Pixel 6 Pro
Samsung
Galaxy S21
Galaxy S21 Plus
Galaxy S21 Ultra
Galaxy Z Fold 3
Galaxy Z Flip 3


Въпреки че Pixel 6 и 6 Pro не са „понастоящем сертифицирани“ за C-Band 5G на Verizon, планът остава операторът да предложи 5G спектъра на тези устройства, произведени от Google. Verizon в момента няма налична времева линия кога ще стане това.

Изискванията за използване на C-Band са малко неясни към момента, но знаем, че устройствата на Samsung, изброени по-горе, работят с модем Snapdragon X60 5G. От друга страна Pixel 6 и 6 Pro работят с модем Samsung 5123b. При тестването на Verizon на неговата C-Band 5G мрежа беше използван чип Snapdragon X65. Надяваме се да научим повече за техническите изисквания, докато C-Band 5G на телефони с Android става широкодостъпен отвъд Океана.


Снимка: Pikrepo

Виж още: C-лентовата 5G връзка може да доведе до авиоапокалипсис