През октомври миналата година беше даден официалният старт на Android 12 и оттогава няколко производители се възползваха от новата операционна система в своите смартфони и таблети. Докато функции като Material You и подобрени widgets привлякоха масовото внимание, по-скорошните допълнения донякъде останаха под радара. Пример за това е конфигурация за 2G връзката, за която наскоро се разбра.

Ентусиастът Мишаал Рахман отбелязва, че е забелязана нова промяна в Android 12 под формата на опция за деактивиране на 2G модеми на телефони. Оказва се, че Google тихо са пуснали функцията в края на миналата година, позволявайки на потребителите да подобрят сигурността на своите устройства само с натискане на бутон, и този ход получи широка похвала.

На места като САЩ например операторите отдавна са изключили 2G (а 3G скоро ще последва), но проблемът е, че повечето телефони имат модеми и все още се опитват да се свържат с близки 2G сигнали.

Стартирана през далечната 1991 г., остарялата услуга е пълна с уязвимости, а сигурността е антична. Като за начало криптирането между 2G кули и устройства е слабо, което води до връзка, която може да бъде разбита в реално време за прихващане на повиквания и текстови съобщения. Друг проблем е липсата на удостоверяване от кули до телефони, което позволява имитиране на действителна 2G кула и прихващане на комуникации.

Защо обаче това е проблем, ако повечето телефони вече използват 4G? Докато 4G е далеч по-сигурен стандарт, връзката ви може да бъде понижена до 2G, когато 4G сигналът е слаб, което прави телефона ви податлив на атаки.

Така че, ако искате да защитите поверителността и данните си, ви препоръчваме да активирате функцията за изключване, особено ако сте в регион, където използването на 2G оттогава е намаляло. Въпреки това вашето устройство с Android може да има собствено ограничение, което ви ограничава.

Макар че функцията пристигна на Android 12, не всички устройства с най-новата версия на операционната система могат да я използват. Въпросната конфигурация изисква актуализация на Radio HAL версия 1.6, която много устройства, идващи от Android 11, пропускат поради Google Requirements Freeze (GRF). Ако телефонът ви попада в тази категория, няма да можете да деактивирате своя 2G модем.

Въпреки това устройствата, които стартират с Android 12 – и дори по-новите телефони Pixel и на Samsung, – ще могат да се възползват от тази функция. За да деактивирате 2G, отворете Настройки > Мрежа и интернет > SIM > Разрешаване на 2G и превключете опцията.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеAndroid потребителите са по-доволни от iOS колегите си в една ключова категория