Смартфонът на Tesla се обсъжда от известно време, но работата е там, че изпълнителният директор Илон Мъск вече намекна за нещо много по-голямо. Слуховете отдавна са си набелязали появата на смартфон на Tesla, като дори се твърди, че проектът носи името Pi Phone. Концепция в YouTube демонстрира как този телефон може да се свърже с интернет чрез Starlink, да управлява Tesla и дори да бъде управляван с помощта на мислите на своя потребител.

На всичкото отгоре се твърди, че телефонът идва и с камери за нощно виждане, слънчево зареждане и възможности за крипто копаене. Сега, ако всичко това звучи твърде хубаво, за да е истина, това е, защото е така; телефонът Tesla Model Pi е роден от неофициални рендери, създадени от ADR Studio Design. Въпреки че за апарат на Tesla очевидно имаше слухове за пускане през 2022 г., източникът зад рендърите съобщи, че повечето от тези твърдения вероятно произлизат от „неофициални макети“ и неоснователни слухове, които циркулират в YouTube и Twitter. И така, това означава ли, че надеждите за смартфон на Tesla никога няма да се сбъднат?

Никой не може да каже със сигурност дали Tesla някога ще обмисли производството на смартфони в бъдеще, но Мъск обърна внимание на проблема. В Twitter пост Мъск каза, че Tesla „определено не“ разработва активно какъвто и да е вид смартфон, като дори нарече мобилните телефони „технология от вчера“. Вместо да се съсредоточи върху стар хардуер като телефоните, Мъск намекна за нещо, което смята за „бъдещето“, и това е Neuralink. Някои може би се чудят как може Neuralink, компания, съоснована от Мъск, която разработва усъвършенствани интерфейси за мозъчни машини (BMI), да се сравнява с нещо толкова ежедневно като смартфоните? Нека просто кажем, че Мъск има големи планове за тези BMI, които могат да бъдат имплантирани в мозъци, позволявайки на хората да контролират компютрите с ума си в процеса.

Подобно на това, което концепцията на Tesla Phone показва, нейното приложение може лесно да се преведе в умно контролирани смартфони, но с по-голям акцент върху хардуера, който преодолява пропастта между хората и техните устройства. Въпреки че това може да звучи твърде футуристично или пресилено за някои, Neuralink вече даде кратък поглед какво е да играеш игри посредством BMI. Във видеоклип в YouTube Neuralink показа маймуна, която играе MindPong, използвайки само ума си. Взаимодействието с играта се извършва просто чрез „представяне на движения на ръцете“. Този метод доведе до по-прецизно изпълнение, като маймуната непрекъснато удряше топката съзнателно.

Снимки: ADR Studio Design