През април тази година една новина отключи множество мисли в технологичните среди: Илон Мъск предложи да закупи Twitter за 44 милиарда долара. Разбира се, нещата не са чак толкова прости - все пак говорим за една от най-големите социални мрежи, в чието съществуване са замесени множество интереси. Но ако въобще е възможно някакво обобщение - Мъск се появи по подобие на рицар на бял кон, предлагайки да „спаси“ честта на Twitter, преди да се е превърнал в нещо, което никой не харесва.  
Но вместо „и всички заживели щастливо“, започнаха да изплуват проблеми от всякакво естество, а преди известно време Мъск заяви, че слага „пауза“ на сделката, докато не се изясни ситуацията с общия брой на т.нар. фалшиви акаунти. Специалистите предупредиха, че това си е червен флаг, откъдето и да го гледаме, но словата на Мъск и може би донякъде блясъкът на Tesla и SpaceX избутаха тези твърдения някъде назад. Но ето че стигнахме и до момента, в който правният му екип заяви в официално писмо: „Г-н Мъск прекратява Споразумението за сливане, тъй като Twitter в съществено нарушение на множество разпоредби на това споразумение изглежда е направил неверни и подвеждащи изявления, на които г-н Мъск разчита при сключването на споразумението за сливане, и е вероятно да претърпи съществени неблагоприятни последици за компанията“.

Честно казано, не бихме искали някога да сме на мястото на главния правен директор на Twitter Виджая Гаде, когато е получил точно това писмо. Очаквано, отговор последва доста бързо, а посоката е само една - Мъск да бъде „принуден“ да изпълни своите задължения. „Управителният съвет на Twitter се ангажира да приключи транзакцията при цената и условията, договорени с г-н Мъск, и планира да предприеме правни действия за налагане на споразумението за сливане“, каза компанията в прессъобщение. „Уверени сме, че ще надделеем в Канцлерския съд на Делауеър.“ Или казано накратко - ще се видят в съда. Според специалисти е почти невъзможно Мъск да излезе сух от цялата история - единственото основание за прекратяване на сделка от такъв калибър е наличието на „съществено неблагоприятно събитие“, но летвите за тази обосновка са поставени толкова високо, че създават ситуация на „много труден правен иск за спечелване“.  
От Twitter са помолили служителите на компанията да не коментират казуса, но се смята, че повечето са очаквали този обрат на събитията поне от юни, след като Мъск за първи път обвини платформата в писмо, че „активно се съпротивлява“ на неговите искания за информация. 
Същата причина е посочена и като основание за оттегляне на сделката, като отново се поставя акцент върху фалшивите акаунти, финансовото състояние и бюджета на компанията, като се промъква и казусът със свободата по наемане и освобождаване на служители.  
Но едно е ясно - в следващите месеци ще видим една не толкова елегантна битка между Мъск и Twitter - нещо, което нямаше абсолютно никаква причина да се случва. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Нелепа тийнейджърска шега доведе до паника, изтребители и аварийно кацане на самолет