Миналия месец Google получи огромна глоба от 2.4 млрд. евро от Европейската комисия с обвинения за неспазване на конкуренцията. Изглежда обаче гигантската глоба няма да е последната, с която Google ще трябва да се бори. Според източници на Reuters Европейската комисия готви още по-големи глоби заради нелоялно налагане на операционната система Android и гугълски услуги на производителите на смартфони, предава GSMArena.

Според изданието конкуренти и производители на устройства са се оплакали официално, че Google се възползва от пазарното си положение. Компанията е обвинена, че ограничава достъпа до магазина за приложения Google Play Store, ако компанията-производител откаже да включи в софтуера и търсачката и Chrome на Google. 

Google не позволява на производителите да създават устройства със собствени разработки на Android, въпреки че операционната система е с отворен код, оплакват се още производителите. 

Очаква се глобата, която ЕК наложи, да значително да надминава и без това изненадващо голямата от 2.4 млрд. евро. Решение за глобата ще има до края на годината. 

Изображение: Digital Trends

Тагове: