Тази седмица Европейският парламент прие Chips Act - исторически закон, който цели да засили автономността и конкурентоспособността на блока в сектора на полупроводниците.

Законът е в процес на изготвяне от повече от година, но последните събития изглежда са ускорили процеса. По-конкретно съобщението идва след неотдавнашния контрол на износа на галий и германий от страна на Китай - два метала, които са от решаващо значение за производството на полупроводници.

"Chips Act на ЕС ще бъде инструмент за технологично и индустриално лидерство на Европа", заяви в Туитър комисарят на ЕС Тиери Бретон.

Законопроектът има две основни цели. Първо, да привлече инвестиции в научни изследвания, иновации и разработване на чипове. На второ място - да се увеличат производствените обекти в границите на блока и да се укрепи вътрешният производствен капацитет.

Като цяло Chips Act има за цел да мобилизира 43 млрд. евро публични и частни инвестиции и да увеличи дела на ЕС в световния производствен капацитет от 10% на 20% до 2030 г.

Някои от мерките включват ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни, подкрепа за МСП в сектора и създаване на мрежа от центрове за компетентност за справяне с недостига на умения в Съюза и привличане на нови таланти.

Друг важен компонент е прилагането на механизъм за реагиране при кризи за справяне с проблемите с доставките. Това ще позволи на Комисията да предприеме спешни мерки като например приоритизиране на доставките на продукти, които са особено засегнати от недостиг, или извършване на общи покупки за държавите членки.

По време на разговорите членовете на ЕП осигуриха и 3.3 млрд. евро за изследвания и иновации в областта на чиповете и подкрепиха разпоредби за засилване на международното сътрудничество със стратегически партньори.

"Европа е подготвена да посрещне бъдещите предизвикателства в полупроводниковата индустрия, като дава приоритет на стратегическата автономност, сигурността и благоприятната бизнес среда", заяви докладчикът Дан Рика.

Сега се очаква одобрението на Съвета, за да стане закон. Но одобрението му от Парламента представлява първата реакция на блока в това, което се разглежда като ескалираща война за чипове между ЕС, САЩ и Китай.

Снимки: Unsplash

Виж още: Френските власти смятат да превърнат камерите на потребителските телефони в инструмент за следене