Ново проучване предупреждава, че дълго задрямал "супервулкан" в Италия е все по-близо до потенциално изригване за първи път от 1538 г. насам, а последиците могат да бъдат катастрофални.

Вулканът Кампи Флегрей, близо до Неапол в Южна Италия, има кора, която става все по-слаба и по-склонна към разкъсване, което "прави изригването по-вероятно", твърдят учените, участвали в ново проучване.

Край огромния подземен комплекс на вулкана живеят над 1.5 милиона души, а половин милион души имат домове в калдерата му, дълга 11 км, която се е образувала след огромно изригване преди 39 000 години.

Ако Кампи Флегрей повтори най-голямото си предишно изригване, то ще изхвърли разтопената скала и вулканичните газове високо в стратосферата, ще предизвика цунами с височина 33.5 метра и ще разпространи шлейф от сяра и токсична пепел, който може да потопи Земята в глобална зима за години, да унищожи реколтата и да предизвика масови измирания. Изследователите публикуват своите открития на 9 юни в списание Communications Earth & Environment.

"Нашето ново изследване потвърждава, че Кампи Флегрей се приближава към разкъсване", казва в изявление водещият автор на изследването Кристофър Килбърн, професор по науки за Земята в Университетския колеж в Лондон. Той обаче предупреди, че "това не означава, че изригването е гарантирано. Разкъсването може да отвори пукнатина в кората, но магмата все още трябва да се изтласква нагоре на подходящото място, за да настъпи изригване".

Кампи Флегрей, което означава "горящи полета" или "огнени полета", е обширна, предимно скрита мрежа от 24 кратера, която се простира от огромната си калдера срещу Везувий в западния край на Неапол в близкия залив Пудзуоли.

Въпреки че Кампи Флегрей обикновено се нарича супервулкан, това не е установено със сигурност. Супервулканите са вулкани, които могат да предизвикат изригвания с най-висока степен - 8 по индекса на вулканичната експлозивност - изхвърляйки повече от 1000 кубични километра материал в процеса.

Най-голямото досега изригване на Кампи Флегрей обаче е изхвърлило до 285 кубични километра материал, което го причислява към все още катастрофалната категория 7. Един от опасните химически елементи, които ще се освободят в облака на изригването, е флуорът, който в достатъчни количества може да убие растенията и да причини при животните заболяване, наречено флуороза.

Вулканът се раздвижва от средата на ХХ век, като през 50-те, 70-те и 80-те години на миналия век има периоди на повишена активност. През последното десетилетие започва и все още продължава друг период на размирици, през който земята под Поцуоли, градче, разположено на покрива на вулкана, се издига с 10 см всяка година, което води до общо изменение на височината от 4 м от 1950 г. насам. В Кампи Флегрей се наблюдават и постоянни малки земетресения, като през април са регистрирани повече от 600 - най-големият месечен брой, регистриран някога в региона.

Подземната ферментация вероятно се дължи на вулканичен газ, който се просмуква в земната кора на 3 км под повърхността на Кампи Флегрей, която го попива като гъба, твърдят изследователите. Това води до разтягане, изкривяване и приплъзване на земната кора, което предизвиква земетресения на повърхността. Ако в кората навлезе достатъчно количество вулканичен газ, топлината и налягането, които той осигурява, могат да изтласкат скалите отвъд "критичното налягане на дегазация", да ги разкъсат и да отворят пукнатина, през която магмата под тях да се изтръгне навън по време на изригване.

За да преценят колко вероятно е изригването, изследователите комбинират сеизмичните измервания с измерванията на земното издигане, за да изготвят карта с оценки на променящата се якост на опън на кората в региона (максималното напрежение, което един материал може да понесе, преди да се разруши) и близостта му до разкъсване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ядрото на Земята изглежда е обвито в странна древна структура